- zaterdag 02 november 2024
-
-
[activiteiten] Stuurgroep
Locatie: CM lokaal stationsstraat 8700 Tielt
-
- zaterdag 23 november 2024
-
-
[activiteiten] Dag vd Natuur
Locatie: Werkingsgebied De Torenvalk
inschrijven via website www.detorenvalk.be
-
- zaterdag 07 december 2024
-
-
[activiteiten] Stuurgroep
Locatie:
-
Login
Nieuwsbrief
VIA ONZE NIEUWSBRIEF HOUDEN WE JOU OP DE HOOGTE VAN DE KOMENDE ACTIVITEITEN. WIL JE DE INFO OP MEERDERE MAILADRESSEN KRIJGEN? VUL DIT FORMULIER DAN 2 KEER IN. NA INSCHRIJVEN ONTVANG JE EEN MAILTJE MET EEN BEVESTIGING.
Het natuurgebied “Oude Leiearm” te Ooigem (Wielsbeke) is gelegen tussen de oude en de nieuwe Leie. Door de rechttrekkingswerken van de Leie ontstonden heel wat meanders. Deze stukken stilstaand water werden veelal gedempt, doch hier en daar bleef er een restant liggen. Een van deze stukken hebben wij in beheer genomen. De NV Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) is eigenaar.
Het natuurgebied “Oude Leiearm” te Ooigem (Wielsbeke) is gelegen tussen de oude en de nieuwe Leie. Door de rechttrekkingswerken van de Leie ontstonden heel wat meanders. Deze stukken stilstaand water werden veelal gedempt, doch hier en daar bleef er een restant liggen. Een van deze stukken hebben wij in beheer genomen. De NV Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) is eigenaar.
Het beheer van dit natuurgebied bestaat voor het grootste deel uit niets doen.
In het nabije verleden dienden zich een aantal bedreigingen aan:
- Voor het aanleggen van het gemeentelijk containerpark werd een gedeelte van de Oude Leiearm gedempt met steenpuin; dit gebeurde overigens zonder de vereiste vergunningen. Door dit dempen was de waterafvoer van het reservaat in het gedrang gekomen en was het waterpeil in de winter te hoog om het riet te kunnen maaien. Als gevolg van een rechtszaak aangespannen door onze vereniging werd deze meander gedeeltelijk hersteld.
- Enkele jaren geleden werd een nieuwe container-kade aangelegd vlak naast het reservaat, waardoor de industrialisering steeds naderbij komt.
In de toekomst dienen zich evenwel ook een aantal kansen aan. Met het project rivierherstel Leie zal W&Z in samenspraak met de Vlaamse Land Maatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos, naast de benodigde aanpassingswerken aan de Leie voor een grotere diepgang, ook de nodige natuur- en landschapsherstelmaatregelen nemen in de valleigraslanden langs de rivier. Dit zou, onder andere aan de Leie-arm in Sint-Baafs-Vijve moeten leiden tot het ontstaan van een groot natuurgebied. Op deze plaats werd reeds een 4-tal hectare bos aangeplant in 2013.
Op de grens met Bavikhove en Ooigem bevindt zich nog een mooie Leie-arm die eigendom is van ANB en wordt beheerd door ANB. Recent heeft ANB aan de rand van deze laatste Leie-arm een vijftal hectare landbouwgrond aangekocht op grondgebied Ooigem die op de Dag van de Natuur, bebost werd. Dit nieuwe bos wordt het Leembos genoemd. In de onmiddellijke omgeving ligt het onvolprezen Ooigembos dat niet alleen toegankelijk is maar een indrukwekkende voorjaarsflora heeft. Al deze gebieden zijn te bewandelen langs een route die haarfijn wordt uitgelegd in onze wandelgids “langs trage wegen”
‘De Kam’ is een klein natuurgebiedje in Tielt dat ingesloten is tussen de spoorweg, de Zuiderring en woonwijk Monteval.De naam van het gebied verwijst naar de kamsalamander die in de poelen van het gebied voorkomen. Het betreft namelijk één van de weinige restpopulaties in de wijde omgeving van Tielt.
Met Natuurpunt De Torenvalk zijn we trots om te kunnen zeggen dat deze zeldzame watersalamander in ons werkingsgebied voorkomt. Vandaar dat we samen met de stad Tielt, zoals ook de Europese wetgeving voorschrijft, enkele beschermingsmaatregelen troffen. Het doel is om ieder geval de populatie kamsalamanders in het gebied te laten toenemen en te zorgen dat ze zich verder kan verspreiden.
Natuurpunt de Torenvalk heeft hiervoor een beknopt actieplan opgesteld. In het verleden werden hiertoe met behulp van het Europeses LEADER project ‘Re-Creation of the landscape’ in het verleden (2013-2014) al een aantal maatregelen getroffen.
Reeds uitgevoerde maatregelen
- Een nieuwe poel vergroot het voorplantingswater, waardoor het aantal kamsalamanders kan groeien.
- In de takkenwal vinden zowel salamanders als kleine zoogdieren een veilige overwinterplaats.
- Een 50m lange vlonder zorgt ervoor dat je het waterleven kan bestuderen en wellicht zelf een kamsalamander spotten. Mensen kennis te laten maken met de natuur en de kamsalamander is namelijk ook een belangrijke manier van natuurbescherming.
- Er zijn enkele streekeigen struwelen aangeplant. Zij zijn belangrijk voor vogels en insecten.
- Een informatiebord met algemene informatie over het gebied alsook een informatiebord met weetjes over de kamsalamander. lichten de bezoeker in over het gebied.
Al deze maatregelen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Bij inventarisatie voor de werken werden 12 kamsalamanders aangetroffen. In 2017 zijn er maar liefst 67 geinventariseerd tijdens de jaarlijkse paddentrek.
Beheerplan
Niet alleen een goede inrichting is belangrijk om de kamsalamander in het gebied te kunnen behouden, een goed beheer is net zo essentieel. Daarom is er in samenwerking tussen Natuurpunt de Torenvalk en de de stad Tielt een beheerplan voor de kamsalamander opgesteld. Kamsalamanders hebben bijvoorbeeld nood aan kort gras rondom een poel (voortplantingswater). In het beheerplan zijn alle maatregelen duidelijk omschreven en op kaart aangegeven. Zo weet de aannemer die het werk uitvoert wanneer hij waar moet maaien bijvoorbeeld. Meer informatie over het beheerplan en de beheermaatregelen zal nog op de website worden geplaatst.
Migratie
Helaas kan de kamsalamander zich niet gemakkelijk verplaatsen naar andere voortplantingswateren in de omgeving. Waar vroeger de poel met de kamsalamander in een groot open weide/meersengebied lag ligt het gebied nu ingeklemd tussen de woonwijk Monteval, de spoorlijn Gent – De Panne en de Zuiderring. Toch probeert de kamsalamander elk jaar op zoek te gaan naar nieuwe geschikte voortplantingswateren. Met alle gevolgen van dien. Ze proberen de Driesstraat over te steken en worden daarbij platgereden. Ze proberen de spoorlijn over te steken, maar dat is door de grote keien bijna onmogelijk. Vrijwilligers van Natuurpunt de Torenvalk proberen zoveel kamsalamanders, padden en andere amfibieen over te zetten en dat werkt redelijk goed, maar dit is natuurlijk niet een duurzame oplossing.
Nog geplande maatregelen in de nabije toekomst
Als deze er komt (en dat ziet er naar uit) dan kan ze maar beter zo goed mogelijk worden ingericht voor de kamsalamander. Natuurpunt de Torenvalk heeft in dit kader daarom een nota opgemaakt waarin is aangeven welke maatregelen Infrabel (de maatschappij die de ventweg aanlegd), de stad Tielt en Natuurpunt de Torenvalk dienen uit te voeren om de migratiemogelijkheden van de kamsalamander niet te verslechteren, maar zelfs te verbeteren. Alle 3 de partijen hebben hun akkoord gegeven op de voorstellen die hierin zijn beschreven.
Faunapassage
De belangrijkste maatregelen zijn de aanleg van een faunapassage onder de ventweg alsook onder de spoorlijn. Dankzij deze maatregelen kunnen we ervoor zorgen dat de kamsalamander zich op termijn verder kan verspreiden richting het natuurgebied ‘De Zompeling’.
Nieuwsbrief
E-mailadres *
Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt zoveel mogelijk samen met plaatselijke landbouwers. Waar dat niet mogelijk is, schakelt Natuurpunt eigen runderen in om de natuurgebieden te begrazen. Om de kuddes jong en vitaal te houden, verkoopt Natuurpunt elk jaar een deel van de volwassen dieren. Veeakker is het slagersbedrijf waarmee Natuurpunt samenwerkt voor de verkoop van dat natuurvlees. Veeakker stort een deel van de inkomsten door ten voordele van onze natuurprojecten.
Leden van Natuurpunt kunnen dit lekker vlees voortaan ook bestellen en in Tielt afhalen.
Leverdata 2017:
14/01, 11/02, 11/03, 08/04, 06/05, 10/06, 08/07, 12/08, 09/09, 07/10, 04/11, 02/12 telkens tussen 12u50 en 13u05 aan het station.
Gedurende 20 minuten zal de koelwagen het (diepgevroren) pakket overhandigen aan de bestellers, zorg ervoor dat je op tijd bent.
Je kunt via Veeakker ook ecologisch gescreende wildgevangen vis kopen. Die vis werd gevangen door de Vlaamse Duurzame Kustvissers met steun van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek.
Hoe bestellen via www.veeakker.be?
Ga naar de webwinkel en kies ‘log in’ > nieuwe gebruiker. Vul je gegevens in, vergeet niet akkoord te gaan met de algemene voorwaarden en aan te vinken dat je Natuurpunt-klant bent.
Onder de kaart kun je je favoriet afhaalpunt kiezen: klikken in het vakje ‘toer…’ en naar beneden scrollen tot je ‘Natuurpunt De Torenvalk’ tegenkomt, afhaalpunt Tielt Stationsplein. Als standaard instellen voor elke bestelling. Registreer, en je krijgt een klantnummer dat je ook per e-mail ontvangt. Nu kan je beginnen bestellen in de webwinkel. Let op, bij het bevestigen van de bestelling opent een nieuw blad en moet je nogmaals bevestigen.
Bij problemen met inloggen of bestellen, contacteer dan info@veeakker.be
Tof dat ook jij meedoet aan onze ledenwervingsactie !!
TER HERINNERING
- nieuwe leden zijn lid tot eind 2017;
- elk nieuw lid krijgt steeds een Natuurpunt-welkompakket met o.m. een fiets- en wandelgids om 40 Belgische natuurgebieden te ontdekken en een overzicht van alle ledenvoordelen als Natuurpunt-lid.
EXTRA’S ENKEL TIJDENS DEZE ACTIE
- alle ledenwervers en nieuwe leden krijgen – naar keuze – een pakket Torenvalkbier of bio-fruitsap;
- onder alle ledenwervers en nieuwe leden wordt op het einde van de actie (31/12) een verblijf in een luxe B&B verloot.
PRAKTISCH DIGITAAL (bij voorkeur)
- het nieuwe lid sluit zich aan door hier de gevraagde gegevens in te vullen, vervolgens te klikken op ‘Ja, ik word lid van Natuurpunt’ en de gekozen betalingswijze zo nodig uit te voeren;
- de ledenwerver vult dit formulier in en klikt op ‘verstuur’;
- het Natuurpunt-welkompakket krijgt het nieuwe lid rechtstreeks van Natuurpunt. Het gekozen extra wordt hem bezorgd via de ledenwerver.
PRAKTISCH ANALOOG (via de fysieke aansluitingskaart)
- de ledenwerver vraagt de fysieke aansluitingskaart aan op secretariaat@detorenvalk.be of hij kan ze bekomen op elke door ons ingerichte activiteit;
- hij laat luik 2 van de aansluitingskaart invullen door het nieuwe lid : de voorzijde indien gekozen wordt voor een domiciliëring, de keerzijde in alle andere gevallen;
- de ledenwerver vult zelf de gevraagde info in op het afscheurbare strookje (de voorlopige lidkaart) en geeft het aan het nieuwe lid;
- eventuele betaling van het lidgeld kan contant of door overschrijving op rekeningnr. BE76 4679 1955 1195 van NP De Torenvalk;
- de ledenwerver vult dit formulier in, klikt op ‘verstuur’ en bezorgt de ingevulde aansluitingskaart (en het lidgeld) zo snel mogelijk op het secretariaat;
- het Natuurpunt-welkompakket en het gekozen extra worden aan het nieuwe lid bezorgd via de ledenwerver.
De winnaar van het verblijf in een luxe B&B wordt bekend gemaakt in ons tijdschrift van januari 2017.